Bezig met laden...
Hout, Metaal of plastic - hoe kies je de juiste haaknaald

Hout, Metaal of plastic - hoe kies je de juiste haaknaald

Posted: 24 March, 2022
Writer: Madelene Linderstam
Categorie:

Hout, metaal of plastic - een kleine gids in de haaknaaldenjungle

Ben jij ook helemaal aan het haken geslagen door de temperatuur deken van 2024 of maak je leuke van Granny squares? Of ben je een beginner? Welkom hier!
Er zijn veel haaknaalden om uit te kiezen. Helemaal recht, lang en smal of met stevige handvaten in hout, metaal of kunststof. Hoe kies je de juiste?

Ben je een beginner?

Dan raad ik je aan om een ​​redelijk goedkope haaknaald te kopen om te kijken of haken iets is waar je je aan houdt. Het liefste eentje met een mooie ergonomische grip, maar het hoeft echt niet duur te zijn.
Rode softgrip van Järbo is mijn eigen favoriet. Je krijgt een gemakkelijke grip op het handvat, terwijl het ongelooflijk betaalbaar en flexibel is. Deze werkt voor alles!

Je kunt natuurlijk ook een gewone haaknaald in metaal kopen. Ze werkten vroeger, ze werken nu nog.

Bekijk onze haakschool - daar krijg je de basisvaardigheden die je nodig hebt om te beginnen met haken!

Voor jullie die al haken:

Hoe hou je de haaknaald vast?

De mesgreep - om de haaknaald op dezelfde manier vast te houden alsof je brood aan het smeren bent
Pengreep - houd de haaknaald vast zoals je schrijft

Welke grip het beste is, is niet echt te beantwoorden. Veel mensen denken dat de pengrip het minst aan de polsen en handen slijt en dat kan zo zijn. Het is echt mogelijk om van grip te wisselen! Ben je gewend aan de mesgreep maar wil je overstappen op de pennengreep? Test dat en na een tijdje raak je gewend aan het nieuwe manier van haken.

Welke greep je ook gebruikt, natuurlijk werken alle haaknaalden, maar de gevormde ergonomische naalden passen het beste bij mesgrepen (als je lief voor je handen wilt zijn).

Materiaal

Wat is het beste? Hier is het grote antwoord: je moet haken met wat je het leukst vindt, je raakt vaak gewend aan een bepaald type haaknaald en houdt je eraan vast, maar test eens wat nieuws.
Verschillende materialen hebben net iets andere eigenschappen die bij iedereen anders passen:

Houten haaknaalden:

Ze wegen vaak minder, worden niet warm of koud zoals metaal. Hout voelt ook lekker aan. Het garen plakt iets beter aan een houten haaknaald. Dit kan erg fijn zijn als je een gladde draad hebt. Wil je een gladde snelle naald hebben kun je beter metaal kiezen.
Als je vaak zweterige handen krijgt, kan hout goed zijn, omdat haaknaalden die volledig van metaal zijn gemaakt, de neiging hebben om in je hand te glijden als je zweet. Houten haaknaalden zijn zeer duurzaam, maar ze kunnen natuurlijk afbreken.
Er zijn ook haaknaalden met houten handvatten en metalen koppen, misschien een gouden combinatie voor jou die van hout houdt maar ook wil dat het garen makkelijk glijdt. Om het kiezen extra lastig te maken zijn er ook verschillende houtkwaliteiten. Bamboe is lichter dan berken, kun je zeggen om het simpel te houden. Veel van KnitPro's haaknaalden in hout zijn geverfd, terwijl Järbo's haaknaald in berkenhout het hout laat zien zoals het eruit ziet. Een kwestie van smaak! Hier vind je alle houten haaknaalden.

Haaknaalden van metaal:

Deze haaknaalden hebben een bepaald gewicht dat comfortabel in de hand kan liggen. Het garen glijdt goed en ze zijn in principe onmogelijk te beschadigen of te breken. Een klassieker die nog steeds geldt, heel eenvoudig. De meeste ergonomische haaknaalden hebben de naald in metaal. 

Kunststof haaknaalden:

Hier praten we over leuke kleurrijke naalden! Het garen glijdt vrij goed tegen plastic, maar het is niet zo glad als metaal. De haaknaalden wegen niet veel als ze helemaal van plastic zijn, terwijl die met ergonomische plastic handvatten iets meer wegen. Gerecycled plastic is een goede zaak, en natuurlijk zijn er ook meerdere om uit te kiezen. 

Ergonomische haaknaalden:

Hier zijn zowel de lichtere varianten met een gelijkmatig dikke, zachte handgreep als de zwaardere met een gebogen handgreep. Als je weet dat je gemakkelijk pijn in je polsen of handen krijgt, zijn die met gebogen handvatten het beste wat je kunt hebben! En als je snel geblesseerd raakt, is het ook een idee om na te denken over het wisselen van grip naar de mes- en pengreep.

Is het de moeite waard om een ​​hele set haaknaalden te kopen?

Als je veel haakt en een favoriet hebt gevonden - zeker! In het begin is het goed om zelf verschillende naalden te testen zodat je weet wat voor jou werkt. En dan stap je zo over de leuke kits die er zijn. Een kit met onze rode ergonomische naalden is mijn beste tip (en goed betaalbaar!). Hele sets zijn ook altijd leuk om als cadeau te vragen!

Virknålar

© 2024 Eddna