Bezig met laden...
Sommarkoftan 2024: Deel 3

Sommarkoftan 2024: Deel 3

Posted: 27 June, 2024
Writer: Maja Karlsson
Categorie:

Weer van harte welkom, alweer het derde en laatste deel van Sommarkoftan 2024. Deze week gaan we ons bezig houden met de finishing touch voor het vest: de biezen, knopen, openknippen en blocken!

Bild_-10-IG

KNOOPBIEZEN

Voordat het vest wordt opengeknipt breien we eerst de biezen aan de voorkant. Dat maakt het openknippen al iets makkelijker omdat de steken van de biezen de steken aan de kanten insluiten en het nog makkelijker te zien waar straks geknipt moet worden.

Zo neem je steken op voor de knoopbiezen aan de voorkant - video

Om de knoopbiezen niet te strak te maken, maar ze mogen ook niet gaan golven, nemen we 3 steken op over 4 toeren. Een kwart van de toeren wordt dus overgeslagen. Aan het begin en aan het eind (waar we steken opnemen in de boorden) kunnen we wel in alle toeren een steek opnemen, zodat de bies daar niet te strak wordt

Hierna worden de biezen volgens de instructies van het patroon gebreid. Vergeet niet de knoopsgaten te maken aan de rechterkant!

LET OP! Maja’s vest is in maat medium gebreid en Maja nam 122 steken op. Dan weet je ongeveer hoeveel steken er aan een knopenbies zitten. Het totale aantal steken moet deelbaar zijn door 4 + 2. Elk knoopsgat heeft 2 steken nodig.

Bild-11-IG

OPENKNIPPEN VAN HET VEST

Als de knoopbiezen en de halsboord zijn gebreid wordt het vest opengeknipt. Dat heeft een beetje voorbereiding nodig; aan elke kant van de middelste knipsteek naaien we een versterkingsnaad.

Een versterkingsnaad naaien

Zelf naai ik die altijd met de hand, met een gewone naainaald en naaigaren. Dan heb ik een goede controle over het breisel en kan ik voorkomen dat de structuur uittrekt of op welke manier dan ook gaat kreuken of golven. Door met de hand te naaien, krijg ik op een eenvoudige en soepele manier een flexibele en correct geplaatste naad.

Deze naden maak je zo: EFTERSTYGN - video

Het vest openknippen

Als de versterkingsnaden  gemaakt zijn is het toch echt tijd om het vest open te knippen.

Ga als volgt te werk:

Leg het vest op een vlakke ondergrond met genoeg bewegingsruimte.

Gebruik een scherpe en goede hobbyschaar bij het knippen.

Werk langzaam en methodisch tijdens het knippen, zodat je de controle hebt over wat je doet.

Laat jouw linkerhand (of jouw rechterhand als je linkshandig bent) meegaan en fungeren als ondersteuning bij het knippen, waarbij je ervoor zorgt dat de voorpanden te allen tijde los is van het achterpand. Dan loop je geen risico dat je daarin knipt. Knip het vest open door de lijn in het midden van de middelste steek van de knipsteken te volgen, precies tussen de versterkingsnaden!

Tip: Mocht je heel zeker willen zijn dat je niet in het achterpand knipt, kun je het vest bij voorbeeld om een strijkplank leggen. (Leg de onderkant als eerste op de strijkplank tot de boord ongeveer in het midden van de strijkplank ligt en de hals aan het einde waar de strijkplank smaller is.)

Dan heb je meteen een vlakke ondergrond om op te werken.

Hier kun je zien hoe het openknippen in zijn werk gaat:

SAMENSTELLEN

Bevestig alle nog losse draadjes. Block het vest op de aangegeven maat.

Naai tenslotte de knopen op de goede plaats.

De knipkanten, die al vanzelf naar binnen rollen, kunnen aan de binnenkant worden vastgenaaid met kleine zoomsteekjes met behulp van garen en een stopnaald. Zo deed Maja dat.

Maar de binnenkant kun je ook voorzien van een mooi band op de naden.

Mocht je een band aan het vest willen naaien, zorg er dan wel voor dat beide kanten even lang zijn, dwz niet dat er een stukje uitsteekt als het band erop genaaid is. Het makkelijkst is om het band al in twee precies gelijke delen te knippen. Meet hiervoor de lengte van de voorkant als het vest niet uitgerekt wordt, maar wel helemaal plat ligt. Denk aan een klein zoompje aan boven en onderkant van ca. 2 cm (dus 4 cm extra aan de band laten)

Speldt beide banden aan de binnenkant vast zodat de hele knipnaad bedekt is en vouw de beide uiteinden dubbel. Naai de band vast met naald en draad en kleine nette steekjes rondom.

Heel hartelijk bedankt dat je mee deed met de jaarlijkse zomer-KAL met Järbo! Deel jouw resultaat door een foto van je prachtige nieuwe vest te upploaden in de sociale media. Geef je foto de hashtag #sommarkoftan2024 mee. Wij zijn heel benieuwd hoe jouw vest geworden si!

Warme hartelijke zomergroeten van Maja en Järbo!

Bild-12

Psst! Meld je aan in onze Facebook-groep Sommarkoftan 2024 - daar delen we foto’s, tips en inspiratie. Laat je werk zien op Facebook en Instagram (@jarbogarn). Vergeet niet je foto en bericht de hashtag  #sommarkoftan2024 mee te geven

© 2024 Eddna