Gratis tas-haakkit: Als je voor tenminste € 49 koopt - Voeg toe aan winkelmandje

Bezig met laden...
Steekmarkeerders - en hulpmiddelen voor jouw project!

Steekmarkeerders - en hulpmiddelen voor jouw project!

Posted: 14 June, 2023
Writer: Eddna - Simone Teurlings
Categorie:

Steekmarkeerders zijn echt superfijn om te hebben. Ze helpen je om te organiseren, bij meerderingen en laten je zien waar de toer begint. Heel erg handig, zeker wanneer je in het rond breit. Voor een verward persoon kan het mooi zijn om bij patroonbreien een markeerder te plaatsen bij ieder kleurrapport. Het risico om te verdwalen in je breiwerk of de diagram verminder je heel erg door gebruik te maken van steekmarkeerders! Een steekmarkeerder kan er verschillend uitzien. Soms is het een echt klein kunswerk, en soms is het alleen gladde ring of haak. Het doel hiermij blijft hetzelfde: je eraan herinneren waar je in je werk iets moet doen en waar het begin van de toer is.

In een patroon kan staan: "Maak een meerdering, plaats een markeerder". Dan wordt er bedoelt dat je heel simpel een markeerder op de naald plaatst na de meerdering en deze mee te laten gaan toer na toer. In het patroon kan erna ook staan " brei tot de markeerder". Dan weet je precies hoelang je moet breien omdat de markeerder op de goede plaats zit.  Dit betekent dat je niet elke steek hoeft te tellen, maar in alle rust kunt breien tot de markeerder.

In veel patronen worden meerdere markeerders gebruikt, en soms worden ze A, B, C, D genoemd. Het is dan slim om verschillende soorten markeerders te gebruiken, of markeerders met letters zodat je weet welke markeerder welke is. Het kan ook handig zijn om een andere markeerder te hebben die het begin van de toer markeert (misschien een extra mooie).

We kunnen de steekmarkeerders indelen in twee groepen: de ene kunnen open en bij de andere markeerders gaat dat niet. Lees meer over de verschillen hieronder! Op de foto hieronder zie je een klein deel van de markeerders die je bij ons kunt kopen. 

Klik hier om ons hele assortiment te zien, die werkelijk voor ieder wat wils heeft! 

 

markörer

Open markeerders
Deze zien er vaak uit als een veiligheidsspeld of een klein hangslot.  Deze kunnen dus aan de steek zelf vastgemaakt worden en zijn handig om te gebruiken bijv. Wanneer je de meerderingen wilt markeren nadat je een mouw hebt gebreid. Je kunt ze natuurlijk ook gebruiken op kabels/naalden net zoals de gesloten markeerders.

Gesloten markeerders
Deze gebruik je op de naald en kun je niet gebruiken voor losse steken. Deze zijn perfect om patronen te markeren.

Maak je eigen markeerder
Als je een knutseltupe bent is het hartstikke leuk om je eigen markeerders te maken. Je kunt hiervoor kralen gebruiken of klei die je in de oven kunt afharden. Als je die niet hebt kun je ze in een hobbywinkel kopen, bijv Pipoos.

Markeerder gemaakt van klei

Je hebt nodig:
Modelleer klei die gehard wordt in de oven, bijv Fimoklei.

Sieradendraad

Klemkralen

En een sieradentang

 

Zo maak je het:
Vorm precies wat je wilt van klei, maar houdt er rekening mee dat de figuren niet teveel details hebben waar het garen in vast kan gaan zitten.

Knip een aantal cm van het sieradendraad en vouw het dubbel.

Zet een klemkraal in het midden van het dubbelgevouwen draad en klem het vast zodat je een lus hebt aan de ene kant en twee draden aan de andere kant. 

Druk de dubbele draadeindjes in het kleifiguur helemaal tot de klemkraal.

Hard af in de oven, laat afkoelen. Klaar!

 

lera

Klei

leera2

Klemkraal: kleine kralen die met behulp van een tang plat worden gemaakt en die het sieradendraad op de gewenste positie houden. En natuurlijk ook de steekmarkeerder die klaar is!

 

Steekmarkeerder met kralen

Je hebt nodig:
Kralen

Sieradendraad

Klemkraal

En een sieradentang

 

Zo maak je het:
Hetzelfde als met een klei markeerder, maar nu simpeler: zet heel simpel een aantal kralen op het sieradendraad en vouw dit dubbel. Begin en eindig met een klemkraal. Knip het overbodige sieradendraad af. Klaar!

 

parlor1
parlor2
parlor3

Wanneer de crisis toeslaat
Oorhangers, veiligheidsspelden,sleutelhangers,flosdraad, haarspelden.... alleen je fantasie begrensd je wanneer je wanhopig op zoek bent naar een steekmarkeerder die niet in de buurt is. Houdt er rekening mee dat je niet iets gebruikt wat gemakkelijk los gaat of afbreken, je wilt niet dat je het begin van de toer kwijtraakt. Het allersimpelste is een steekmarkeerder knopen van restgaren tot een lus. En de volgende keer: koop een goede hoeveelheid steekmarkeerders zodat je die altijd bij de hand hebt. Je gaat daar geen spijt van krijgen! Als laatste wil ik je graag nog als tip deze gave ketting laten zien die magnetisch is! Bij deze ketting worden 20 markeerders, 2 kabelnaalden en een J-haak geleverd. Maak alles vast aan je ketting en laat niets meer verdwijnen in je bank. Zo ongelooflijk goed!

 

magnetiskt_halsband

Succes met breien, vergeet de markeerders niet! 

© 2024 Eddna