Bezig met laden...
Temperaturfilten - Deel 1

Temperaturfilten - Deel 1

Posted: 28 December, 2023
Writer: Rebecca Sköld
Categorie:

Jippie! We gaan beginnen!

Na een lange gezellige avond met vrienden en een nacht vol vuurwerk laat ik het alweer knallen. We beginnen aan de temperatuurdeken! Zijn jullie er helemaal klaar voor? Ik wel! Zelfs in december kon ik het al niet laten op de thermometer te kijken en dan in kleuren te denken. “Oei, vandaag is het echt koud, een blauwe dag!”

Hebben jullie kans gezien het garen op tijd in huis te halen, of had je misschien nog garen liggen dat je nu gaat gebruiken? Niet? Maak je geen zorgen. Ons fantastische personeel van het magazijn zorgt ervoor dat je alles krijgt wat je wilt voordat je “tio tusen trevliga tildagarner” kunt zeggen. Een kleine waarschuwing vooraf: ook wij van Svarta Fåret kunnen niet weten welke temperatuur het wordt dit jaar, dus wees erop voorbereid dat je misschien enkele andere kleuren nodig bent in de loop van het jaar.

Het geschreven patroon voor het blokje vind je hier, maar ik dacht dat het misschien makkelijk is om ook met foto’s te werken. Voor mij persoonlijk was dat in ieder geval leuk om te doen. Het blokje bevat onder andere een “puffsteek”. Laten we eens kijken hoe die gemaakt wordt.

Puff-1
Puff-2
Puff-3
Puff-4
Puff-5
Puff-6

Puffsteek omsl, steek de haaknaald in de eerste steek en haal de draad op. Herhaal dat nog 2 keer, nu zijn er 7 lussen op de naald. Haal de draad door alle 7 lussen, hv.

Ruta-1

Video

Begintoer: Maak een magische ring of een ketting van 6 l die je tot een ring sluit met een hv.
Toer 1:
12 st in de ring. Sluit met een hv.

Ruta-2

Toer 2: *Haak 2 puffsteken tussen 2 stokjes, sla 2 stokjes over, 1 losse * Herhaal *-* in totaal 6 keer. (= 12 puffsteken). Haak een hv in de eerste hv van de eerste puffsteek.

Ruta-3

Toer 3: 3 l, 1 st, 2 l, 2 st tussen twee puffsteken, 2 st tussen het eerste en tweede paar met puffsteken, *2 st, 2 l, 2 st tussen twee puffsteken, 2 st tussen de volgende twee paren puffsteken* Herhaal *-* tot het eind van de toer. Sluit de toer met een hv in de bovenste l van het begin van de toer. Nu heb je een blokje met 6 hoeken en 6 st tussen elke hoek.

Om te weten met welke kleur we moeten werken, haken we het blokje dat de vorige dag voorstelt. Dat betekent dat we vandaag niet kunnen haken, want zelfs ik kan niet in de toekomst kijken om te zien wat de temperatuur vandaag zal zijn. Daarom gaan we vandaag even oefenen. Toer 1 stelt de laagste temperatuur van de dag voor, toer 2 de kleur die hoort bij de gemiddelde temperatuur en toer 3 is die van de hoogste temperatuur van de dag. Het kan dus ook voorkomen dat je niet hoeft af te hechten als de temperatuur de hele dag (bijna) hetzelfde is is gebleven.

Ik wil jullie graag een tip geven, die ik weer kreeg van een collega. Zet de blokjes op volgorde op een draad of stekenhouder, een veiligheidsspeld o.i.d. Zo houd je de goede volgorde van de dagen. Want misschien zijn er meer mensen zoals ik, die denken dat hun geheugen zo goed is dat ze die volgorde kunnen onthouden, maar het lukt dan toch niet. Ik probeer mijzelf telkens voor te houden dat het onmogelijk is te onthouden welke kleuren bijvoorbeeld bij 6 januari hoorden als het een maandje later is en de hexagonen aan elkaar gehaakt worden. Dus het is de bedoeling een manier te vinden de blokjes op de goede volgorde te houden tot het tijd is ze aan elkaar te haken.

Spara-rutor

De blokken worden samen gehaakt met een techniek die je al doende onder de knie krijgt. En niet wachten tot alle blokken klaar zijn, want dan wordt het een veel te groot project. Handig is ook dat bij het samenhaken de draad van de derde toer meegenomen kan worden. Heerlijk, een draadje minder weg te werken! Geloof mij, in dit project wil je zo min mogelijk draadeindjes wegwerken als alles klaar is. Hoe we de blokken aan elkaar haken laat is zien in mijn volgende blog.

Nog een kleine tip. Maak je eigen kleurenschema van graden met korte stukjes garen ernaast geplakt en houdt die bij de hand, zodat je sneller weet naar welke kleur je zoekt als je met een nieuwe kleur moet beginnen.

Veel geluk!

20231228_1728541
© 2024 Eddna