Bezig met laden...
Temperatuurdeken - Deel 2

Temperatuurdeken - Deel 2

Posted: 30 January, 2024
Writer: Rebecca Sköld
Categorie:

Samen haken, daar wordt je gelukkig van!

Ondanks de extra dag komen we toch bij de kortste maand van het jaar. Eerst wil ik zeggen dat ik zo blij ben met alle verschillende blokken die ik de afgelopen maand al heb gezien. Het is zo ontzettend leuk om te zien hoe fanatiek iedereen is, maar het is bijna nog leuker om te zien hoe goed jullie elkaar aanmoedigen en helpen bij vragen en als er problemen zijn.

Ik zie dat er al veel van jullie zijn begonnen met het samen haken of naaien van de blokken, geweldig! Voor mij is het als een puzzel leggen, elk blok wat aan de ander is vastgemaakt geeft mij het gevoel al iets af te hebben. Ondanks dat velen van jullie al met het in elkaar zetten zijn begonnen, dacht ik dat het voor anderen wellicht fijn kan zijn met foto’s en tekst alles zo duidelijk mogelijk uit te leggen hoe ik mijn blokken aan elkaar bevestig heb.

1

Toer 1: 3 lossen en  1 stokje in een van de hoeken van blok 1. Dan haak je 1 stokje in de volgende 5 steken, in de volgende hoek 2 stokjes, 2 lossen en weer 2 stokjes.

2

Vervolg op deze manier rond 4 zijden van het blokje, dus tot de vijfde hoek. In de vijfde hoek alleen maar 2 stokjes en pak dan het volgende blokje.

3

Blok 2 bevestigen: Haak 2 stokjes in een hoek van het 2e blok.

4
5

Blok 1 en 2 samenvoegen: Haal de haaknaald uit de lus – voorzichtig dat niet alles los raakt. Nu steek je de haaknaald in het een na laatste stokje van de hoek van blok 1 (de vijfde steek vanaf de haaknaald inclusief de steek waar de haaknaald net uitkomt). Steek de haaknaald weer door de lus en trek de draad erdoor. Haak een stokje in de eerste steek na de hoek in blok 2.

6

Herhaal deze stap tot de volgende hoek. LET OP! In het tweede blok komen 2 stokjes in de hoek, 5 stokjes langs de kant en weer 2 stokjes in de hoek. Maar deze steken zitten niet allemaal in een rechte lijn aan blok 1 vast. Je komt echter goed uit als je in de volgende hoek komt. Ik zal proberen wat duidelijker te zijn.... Er worden 2 stokjes in de 2e hoek van blok 2 gehaakt, maar alleen de laatste zit vast in de hoek van blok 1.  

7

Vervolg blok 2: 2 lossen, 2 stokjes in de hoek van blok 2. Haak een stokje in elke steek van de volgende 5 steken. In de volgende hoek 2 stokjes, 2 lossen en 2 stokjes. Haak 1 stokje in elk van de 5 volgende steken en sluit af met 2 stokjes in de hoek.

8

Aansluiting blok 3: Haak 2 stokjes in een hoek van blok 3.

9

Blok 2 en 3 samenvoegen: Haal de haaknaald uit de lus – voorzichtig dat niet alles los schiet. Nu steek je de haaknaald in de een na laatste steek van blok 2 (de vijfde steek vanaf de haaknaald, inclusief die waar je de haaknaald net uitgehaald hebt). Steek de haaknaald weer door de lus en trek de draad erdoor. Haak een stokje in de eerste steek na de hoek van blok 3 en herhaal dit tot in de volgende hoek.

10

Vervolg blok 3: 2 lossen, 2 stokjes in de hoek van blok 3. Haak weer 5 stokjes in elke volgende steek en sluit af met 2 stokjes in de hoek.

11

Aansluiting blok 4: Haak 2 stokjes in een hoek van blok 4.

12

Blok 3 en 4 samenvoegen: Haal de haaknaald uit de lus – voorzichtig dat niet alles los schiet. Nu steek je haaknaald in steek 2 van blok 3 (vijfde steek vanaf de haaknaald, inclusief die waar je de haaknaald net uitgehaald hebt). Steek de haaknaald weer door de lus en trek de draad erdoor. Haak een stokje in de eerste steek na de hoek van blok 4 en herhaal dit tot in de volgende hoek.

13
14

Blok 2 en 4 samenvoegen: Dat doe je als je in totaal 8 stokjes van de rand aan blok 4 hebt gehaakt. Dan worden blok 2 en 4 in de hoek waar ook blok 3 zit aan elkaar vastgemaakt. Steek de haaknaald in de hoek van blok 2 en kom in de hoek van blok 3 weer naar boven. Steek de naald weer door de lus en trek de draad door beide hoeken en door de lus. Haak een stokje in de hoek van blok 4.

15

Herhaal het samenhaken tot in de volgende hoek zoals we al eerder deden.

16

Blok 1 en 4 samenvoegen: Dat doe je na 17 stokjes van de rand aan blok 4. De blokjes 2 en 4 worden samengehaakt en in die hoek komt ook blok 1 erbij. Steek de haaknaald in de hoek van blok 1 en kom in de hoek van blok 2 weer boven, trek de draad door beide hoeken en haak een stokje in de hoek van blok 4.

17

Herhaal het samenhaken tot in de volgende hoek zoals we al eerder deden.

18

Vervolg aan blok 4: 2 lossen, 2 stokjes in de hoek van blok 4. Een stokje in elke van de vijf volgende stokjes. In de volgende hoek afsluiten met slechts 2 stokjes in de hoek.

Ik hoop dat de foto’s en de geschreven instructies jullie op weg helpen met het aan elkaar zetten van de verschillende blokken en dat je een beetje inzicht hebt gekregen hoe het bedacht is! Hieronder zie je een schets hoe je de blokken aan elkaar kunt zetten zonder telkens de draad af te knippen.

throw-a-temp_montering

Na deze grote hoeveelheid aan informatie wil ik graag nog een ding zeggen.
In mijn eerste blog schreef ik dat ik verschillende haaknaalden wil gaan testen.
De afgelopen maand heb ik de KnitPro Waves gebruikt, een metalen haaknaald met rubber handvat voor een betere ergonomie. Ik haak de deken in Tilda zoals je hierboven kunt zien, maar ik haak ook een deken in Ulrika. Ik kreeg de mogelijkheid deze haaknaald in verschillende diktes te testen. Wat is mijn conclusie?
In combinatie met Tilda vind ik dat deze haaknaald geweldig is! Je kunt makkelijk de draad oppakken en hoewel ik geen echte haakster ben, kreeg ik de slag gauw te pakken en kon steeds sneller haken. De haaknaald heeft een zachte en goed in de hand liggend handvat die geen rode plekken op mijn handen naliet. Een goede basisnaald voor een schappelijke prijs.

Maar! Toen ik dezelfde naald gebruikte bij Ulrika, was ik helemaal niet zo tevreden. Zeker de puff steken waren moeilijk te haken met deze haaknaald. Volgens mij is het onderste gedeelte van de haak te spits, daarom trok ik telkens de wol uit elkaar als ik de draad door de 7 steken van de puffsteek wilde trekken. Hoewel ik na enkele blokken de slag toch te pakken kreeg, is dit niet de haaknaald die ik de volgende keer zal kiezen als ik met Ulrika iets ga maken.
Maar voor Tilda is het echt een prima haaknaald. En een groot voordeel bij deze naalden zijn de verschillende kleuren voor de verschillende maten.

In februari ga ik met de Ebony van Lantern Moon haken. Doe ook mee!

Waves_januari

Hier is mijn eigen Tilda deken, in het kleurenpakket Frida.

20240130_120105

De volgende blog komt op 1 maart. En daar laat ik iets meer zien hoe je tijdens het haken de draadjes al kunt wegwerken. En nog andere kleine tips. Meld je aan bij onze facebookgroep, mocht je dat nog niet hebben gedaan! Daar helpen we elkaar en moedigen elkaar aan. Het is zo leuk alle andere dekens te zien! Heb je iets wat je graag besproken ziet in deze blog, meld het dan in de facebookgroep.

Voor iedereen, een fantastische februari en tot de volgende keer!

/Rebecca.

© 2024 Eddna