Bezig met laden...
Temperatuurdeken - Materiaal

Temperatuurdeken - Materiaal

Posted: 11 December, 2023
Writer: Rebecca Sköld
Categorie:

Doe met ons mee en meet de buitentemperatuur in 2024!  

Hallo allemaal! Hebben jullie ook zo’n fijne winterdag, ik heb het liefst vrieskou en sneeuw! Midden in alle voorbereidingen voor kerst wil ik je alvast op de hoogte brengen wat er met de jaarwisseling aan gaat komen. Svarta Fåret en Eddna hebben een CAL (Crochet all along) bedacht die het hele jaar gaat duren. Samen beginnen we 2024 met veel vuurwerk en haken we samen een temperatuurdeken.

Doe mee en meet elke dag in 2024 de buitentemperatuur. Jazeker, op de plek waar jij woont. De deken bestaat uit zeshoeken, waarbij elke zeshoek 1 dag voorstelt. We meten de laagste, de hoogste en de gemiddelde temperatuur die bepalen welke kleuren juist bij die dag gaat horen. Met behulp van https://weerstatistieken.nl/ kun je de temperaturen in de Bilt bekijken als jezelf niet in de gelegenheid bent telkens op de thermometer te kijken en de temperatuur bij te houden.

Bedenkster van deze prachtige zeshoek is de Nederlandse Saskia die de blogg Sassy Sheep schrijft.  Zij heeft deze zeshoekige granny bedacht die bestaat uit 3 toeren. Alle zeshoeken worden later aan elkaar gehaakt. 

frilagda_rutor

En wie ben ik dan die jullie gaat helpen bij deze CAL? Ik heet Rebecca en doe van alles bij Nordanå Crafts, dus Svarta Fåret, Järbo, Eddna… Maar daar hebben we het later nog wel over. Op sociale media ben ik te zien onder de naam Knitbec. Ben je nieuwsgierig, dan kun je mij ook zien en horen op de Youtube-kanaal “Stickbubblan”.   

20231129_112148

Genoeg over mij, want jullie willen toch meedoen met de temperatuurdeken 2024? Dat wordt zo leuk. Bedenk eens hoe het is om te zien welke schommelingen in temperatuur er zijn door het jaar heen. Mijn lieve collega’s zijn dit jaar al begonnen. Bekijk de foto’s eens, dan krijg je toch de kriebels en wil je zeker je eigen fantastische deken gaan haken!  

vardagsrum_liggande

Wat heb je nodig om te beginnen met dit magische werk? Garen in 20 verschillende kleuren met bijpassende haaknaald en een andere kleur voor de rand. Wij hebben 3 verschillende kleurstellingen met Tilda samengesteld. Tilda is een zacht garen van katoen en acryl. Super om mee te haken. Wil je liever met ander materiaal werken is er een kleurenpalet in Cecilia, 1 in Ulrika en 1 in Freja. Klik op de foto’s hier beneden, dan kom je direct bij de verschillende pakketten terecht. Vanzelfsprekend kun je andere kleuren kiezen. Dat doe je door op de kleur te klikken die je wilt ruilen en de kleur te kiezen die je wel wilt. Maar is het niet geweldig makkelijk dat je al uit bestaande pakketten kunt kiezen?

Als het gaat over haaknaalden, dan zijn er gewoon te veel om uit te kiezen. Voor Tilda adviseren wij maat 3,5 mm, Freja en Cecilia naald 4 en tenslotte Ulrika, dat de grootste naald, maat 4,5, nodig heeft om mee te haken. Zelf ben ik ooit begonnen met de oude haaknaalden van mijn mamma, je weet wel, die metalen met de onbegrijpelijke cijfers erop. Die waren uitstekend voor kleine projectjes die ik heb gemaakt, maar voor deze deken ga ik haaknaalden uit onze eigen winkel kiezen. De eerste die ik ga gebruiken is de haaknaald Waves van KnitPro. Een naald met een rubberhandvat voor een betere grip, uitgevoerd in diverse leuke kleuren afhankelijk van de dikte. Elke maand zal ik een andere haaknaald kiezen. Hier vind je al onze verschillende haaknaalden!

Om het nog aantrekkelijker te maken komt er een extra pakket met alle benodigdheden die je maar kunt bedenken. Misschien niet allemaal echt nodig, maar je wil het toch hebben. Het pakket bevat naalden, schaar, meetlint en ander klein gerief in een GROTE projecttas van Mudd waar gemakkelijk ook nog alle bollen garen en de deken in-de-maak in passen.  

 

tillbeh_r_med_siffror

1. Centimeter
2. Naalden
3. Schaaren
4. Grote veiligheidspeld
5. Muud Projecttas
6. Haaknaalden

Tenslotte wil ik nog iets zeggen over het meten van de temperatuur. Voor je begint heb je een overzicht nodig om te volgen en die is afhankelijk van de plek waar je woont. Het belangrijkste is om eerste de hoogste en laagste temperatuur te bepalen over het hele jaar gezien. Daartussen worden de 18 overgebleven kleuren dan verdeeld. Hier komt een voorbeeld. Bij mijn collega’s die in Gävle (Noord Zweden) wonen verdelen we de kleuren tussen -25oC en +30oC. Zelf woon ik in  Västergötland waar de temperatuur schommelt tussen -14oC en +27oC.

Kies een kant en klaar overzicht of maak je eigen kleurenschema volgens de mal hieronder.

throw-a-temperature_tabell_NL

Ja, je weet zeker dat je mee wilt doen! Dit wordt heel leuk! We zitten op Facebook in de groep "Throw een temperatuur". De naam is simpelweg een uitdrukking om de temperatuur te controleren, maar wist je dat throw ook een ander woord is voor deken in het Engels? Dus letterlijk wat we doen, maar een woordspeling is altijd leuk Volg Svarta Fåret op instagram, zodat je geen nieuws over de crochet along of andere leuke dingen mist. De volgende blogpost komt begin januari als het startschot afgaat! Ik wens je een witte winter, veel gezelligheid en warmte en ik hoop je te zien in deze kleurrijke crochet along!

© 2024 Eddna